Nowy koszmar Wesa Cravena / New Nightmare (1994) Lektor PL

6.4
IMDB: 6.4/10 39,223 głosów

1 win & 5 nominations.

• Aktorka Heather Langenkamp, która 10 lat wcześniej wcieliła się w bohaterkę filmu o Freddym Kruegerze, teraz otrzymuje propozycję zagrania w nowym horrorze Wesa Cravena. Od tego czasu nękają ją przerażające nocne koszmary, otrzymuje też telefony z pogróżkami. Wkrótce ginie jej mąż, Chase. Freddy (Robert Englund), uaktywniony wskutek realizacji kolejnej części filmu, atakuje syna aktorki – małego Dylana. Chłopiec trafia do szpitala z objawami dziecięcej schizofrenii. Tymczasem Freddy zabija jego opiekunkę i usiłuje całkowicie zawładnąć duszą chłopca. Zrozpaczona Heather szuka pomocy u swoich filmowych kolegów. Ostatecznie jednak musi sama stoczyć walkę z upiorem, by ratować syna…. Siódmy film z cyklu opowieści o przerażającym mordercy – Freddym Kruegerze. W „Nowym koszmarze…” aktorzy grają po prostu samych siebie. Lecz niespodziewanie filmowa fikcja zmienia się w rzeczywistość. Wes Craven, twórca kultowego „Koszmaru z ulicy Wiązów”, powraca po 10 latach do swojego słynnego bohatera, tworząc swoisty „horror w horrorze”. Pięć pozostałych filmów o Freddym Kruegerze tworzyli inni reżyserzy.