Obecność / The Conjuring 2013

R 112 min FILMYHorror

7.5
IMDB: 7.5/10 315,627 głosów

• W 1971 roku Roger i Carolyn Perron wraz z pięcioma córkami przenoszą się do okazałego, acz zaniedbanego domu na wsi, gdzie zamierzają wychować dzieci z dala od niebezpieczeństw, jakie mogą czyhać na nie w dużym mieście. Nie wiedzą jeszcze, że decyzja o przeprowadzce stanie się początkiem koszmaru, który odmieni ich życie. Bardzo szybko Perronowie przekonują się, że w ich nowym domu dzieje się coś dziwnego. Wszystkie zegary zatrzymują się o tej samej godzinie, w nocy słychać dziwne odgłosy, a najmłodsza córka twierdzi, że przyjaźni się z niewidzialnym chłopcem. Z czasem jednak te zdarzenia stają się coraz częstsze i coraz bardziej niebezpieczne. Kiedy pewnej nocy Carolyn zostaje poturbowana i uwięziona w piwnicy przez ducha, a jedno z jej dzieci przez niego zaatakowane, małżeństwo postanawia udać się po pomoc do specjalistów. Do domu zostają zaproszeni Ed i Lorraine Warrenowie – detektywi zajmujący się zjawiskami paranormalnymi i zawodowi łowcy duchów. Za kilka lat mieli oni zdobyć ogólnokrajową sławę dzięki sprawie znanej jako „horror Amityville”.

comments