Saga Zmierzch: Zaćmienie / The Twilight Saga: Eclipse 2010

PG-13 124 min DramatFantastyFILMYHorrorRomans

4.9
IMDB: 4.9/10 188,160 głosów

• Bella jest atrakcyjną i inteligentną dziewczyną zakochaną w wampirze Edwardzie Cullenie. Miłość Belli jest tak głęboka, że jej największym pragnieniem jest zostać wampirem, by móc po wsze czasy dzielić życie z Edwardem. Edward stara się do tego nie dopuścić i próbuje tłumaczyć Belli, że los wampira jest przeklęty. Jednak Bella chce zrobić wszystko, by zostać wampirem tuż po zakończeniu szkoły. Chce by transformacji dokonał ojciec Edwarda, Carlise. Z drugiej strony, wolałaby, żeby dokonał tego Edward. Rozważa więc przyjęcie jego warunku – poślubienia go. Gdy Bella zmaga się z wewnętrznym dylematem, Jacob wyznaje jej miłość i przekonuje, że powinna wybrać właśnie jego i pozostać w ludzkiej postaci. Dziewczyna zdaje sobie sprawę, że jej decyzja może wywołać wojnę wilkołaków z wampirami. Tymczasem Victoria, największy wróg Belli, tworzy armię nowonarodzonych wampirów, których zadaniem jest zgładzić dziewczynę. Edward i Jacob będą musieli znaleźć porozumienie, aby zapewnić Belli bezpieczeństwo i połączyć siły w walce z armią Victorii.