Siódmy znak / The Seventh Sign 1988

5.9
IMDB: 5.9/10 10,646 głosów

1 win & 1 nomination.

• Abby Quinn (Demi Moore) spodziewa się dziecka. W raz z mężem bardzo dbają o jej stan zdrowia. Boją się, że sytuacja może się powtórzyć — pierwszą ciążę Abby poroniła. Mniej więcej tym samym czasie, w kilku różnych miejscach na ziemi pojawiają się różne anomalie. Ksiądz, który jest wysłannikiem Watykanu ma sprawdzić te nadprzyrodzone zjawiska. Czy mają one coś wspólnego z przepowiedniami zawartymi w Biblii? Watykański wysłannik twierdzi, że nie. Przekonuje, że są to zwykłe anomalie, które bardzo łatwo wytłumaczyć naukowo. Tymczasem, Abby i jej mąż (Michael Biehn) wynajmują nieznajomemu człowiekowi część swojego domu. Tajemniczy przybysz to David (Jürgen Prochnow). Mąż Abby jest prawnikiem, zajmuję się między innymi sprawą nieletniego Jimmiego, skazanego na śmierć z powodu podwójnego morderstwa (zabił swoich rodziców, którzy byli rodzeństwem). Abby po pewnym czasie zauważa, że zachowanie ich sublokatora jest trochę dziwne. Jej ciekawość jest dla niej zgubna. Trafia do szpitala pod ścisła obserwację — lekarze robią wszystko by nie doszło do poronienia. Abby nie daje jednak za wygraną. Próbuje wyjaśnić, jaki związek ma przybycie Dawida z jej jeszcze nienarodzonym dzieckiem. Powoli odkrywa, w jaka sprawę jest ona sama uwikłana i jej nienarodzone dziecko.