Tedi i poszukiwacze zaginionego miasta / Las Aventuras de Tadeo Jones (2012)

Tad, the Lost Explorer    31 Aug 2012

TV-PG 92 min AnimowaneFILMY

5.9
IMDB: 5.9/10 5,409 głosów

Spain

• “Tedi Jones i Zaginione Miasto” – animowany zdobywca trzech nagród Goya w kategoriach najlepsza animacja, debiut reżyserski i najlepszy scenariusz adaptowany. Komediowy przebój przez pięć tygodni był numerem jeden box office’u w Hiszpanii, gdzie zdeklasował hollywoodzką konkurencję w postaci oscarowej “Meridy Walecznej” studia Pixar i “Frankenweenie” Tima Burtona. Tedi Jones od dziecka chciał zostać archeologiem i łowcą skarbów. Szansa na spełnienie marzeń pojawia się, gdy w ręce bohatera trafia klucz do Złotego Miasta Inków, a on sam – wskutek zabawnego zbiegu okoliczności – zostaje wzięty za światowej sławy profesora. Tak rozpoczyna się jego niezwykła podróż do miejsca, gdzie według legend spoczywa skarb zaginionej cywilizacji. Po drodze Tedi zakocha się w pięknej podróżniczce, zaprzyjaźni z ekscentrycznym wynalazcą i trafi na czarną listę Jawamdamma, szefa szajki złodziei antyków.

comments